Bazalt taşı, küp taş mimaride yüzyıllardır kullanılan volkanik taşlardan bir tanesidir. Bazalt taşları bir granitin dayanıklılığına sahip olsa da, bir kireç taşının renklerine, işaretlerine ve inceliğine sahiptirler. Bazalt taşı renk bakımından nötr bir taştır ve asidik gıdalara maruz kaldığında aşınmaz, ayrıca bu özelliği de onu mutfak tezgahının popüler malzemesi haline getirir. Bazalt taşlarda desen uygulamalarında tercih edilen taşlardandır. Seçim yapmadan önce bazalt taşın özelliklerini anlamak ne için kullanıldığının bilinmesi ile bilinçli bir taş döşeme işlemi ile dayanıklı bir peyzaj uygulaması yapılmış olur.
8×10 Bazalt Parke Taşı 8×10 bazlt küp taş
Bazalt Taşı Ne İşe Yarar
Bazalt taşı ne işe yarar diye soracak olursak bunların içinde tercih edilen siyah bazal taş tercih edilen yapı sektörleri için plak, bordür, küp, oluk, patlatma, parke ve mıcır türlerinde üretilebiliyor. Bazalt taşı özellikleri değişmekte olup Bazalt küp taşların kullanım alanları da çok farklıdır. Yollarda, Bahçelerde Otopark girişlerine, şömine kenarında görebilirsiniz. Bazalt taşı nerede bulunuyor sorusunun cevabı ise daha çok Ankara dolaylarında bulunur. Bazalt taşı Kayseri dolaylarında da bulunur. Bu taşlar yollarda mıcır olarak da kullanırlar. Bazalt’a dolomit taş olarak peyzajlarda özellikle tercih edilmektedirler.
Bazalt küp taşların kullanıldığı yerler
Bazalt plak taşı
Bu taşları doğada plak halinde bulunuyor. Alt yapı kanalizasyon sistemlerinde kullanılabiliyor. İç dış mekan kaplamalarında, yollarda, otoparklarda oldukça sık rastlanan bir Bazalt türü olan plak taşının da farklı adları bulunmaktadır.
- Ham
- Cilalı
- Kum Patinalı
- Fırcalı
Gibi tabir edilen çeşitli ebatlarda bulunmaktadır.
Bazalt küp taşı
Yine bazalt küp taşları da farklı boyutlarda kesilebildiği için oldukça kullanışlı bir yapı taşı. Dekoratif uygulamalarda en çok tercih edilen taşlar arasında Sıcak soğuk hava ortamlarına uyumlu olduğu için binaların içlerinde ve dışlarında rahatlıkla uygulanabiliyor. Peyzaj uygulamalarında sık rastladığımız bazalt küp taş, zeminlerde, kaldırımlarda da dikkat çeken bir türdür.
Bazalt bordür taşı
Büyük sütunlar gibi görünen ve altıgen prizma şeklindedir. Bordür taşları kenar taşı olarak tercih edilir. Bu taşlar bazalt plak taşlarının döşemelerinin sağlamlaştırılması için kullanılır. Bazalt bordür taşlarının uygulanacak mekan veya alanlara göre kesim işlemi uygulanabilir. Bu taşlar daha çok kesme bordür ve kırma bordür taşları olarak ikiye ayrılır.
Kesme bordürler Daha çok yol kenarlarında ve yol bölme işlemlerinde;
Kırma bordürler Bahçe ve peyzaj uygulamaları ile patika ve yürüme yollarında kullanılan taş türleridir.
Patlatma Bazalt taşı
Patlama bazalt taşları uygulamalarında sık rastladığımız bir taş türü. Restoran ve iş yeri bahçesi ile evlerden tutunda bu taşlarla döşenmiş dekoratif bir alan görmek mümkündür. Estetik bir dekor görünümü sağlar ve tarihi dekorları andıran modern bir havası vardır. Boya gerektirmediğinden özellikle iç mekanlarda sık sık karşılaşmaya başladığımız Bazalt patlatma taşlarına ihtiyaç ve tercih her geçen gün artmaktadır.
Andazit Taşı
Ankara dolaylarında çoğunlukla çıkar kırmızıya benzeyen ve bir taş olup çeşitli mimarilerde tercih edilir.
Bazalt Taş Modeleri
bazalt parke taş bazlt parke taşı cilalı bazalt kumlamalı bazalt taşı